Pitahaja żółta, kaliber: 4/5, waga: 150-250 g, 1 ST

Numer artykułu: 18964912
Pitahaja żółta, kaliber: 4/5, waga: 150-250 g, 1 ST

Informacje o produkcie

Oznaczenia
  • wolne od alergenów wolne od alergenów
  • clean label clean label
  • produkty chłodzone produkty chłodzone
  • seasonal Artykuł sezonowy
Marka
Brak specyfikacji
Opis produktu
Pitahaya zólta, zwana równiez owocem smoka, to egzotyczny owoc pochodzacy z krajów azjatyckich, a takze z Ameryki Poludniowej. Jest to owoc o charakterystycznym, kolczastym wygladzie, który wewnatrz kryje miazsz w kolorze zóltym z czarnymi nasionami.

Pitahaya zólta ma delikatny, slodki smak i jest bogata w witaminy C, B oraz mineraly, takie jak zelazo, wapn i fosfor. Mozna ja jesc na surowo, ale równiez wykorzystac w róznych przepisach kulinaranych.

Kilka pomyslów na wykorzystanie pitahai zóltej w kuchni:

Smoothie: pitahaya zólta idealnie nadaje sie do przygotowania pysznego i zdrowego smoothie. Wystarczy obrac owoc i zmiksowac go wraz z ulubionymi owocami, np. truskawkami, bananami czy malinami. Mozna dodac równiez mleko, aby uzyskac bardziej kremowa konsystencje.

Salatka: pitahaya zólta swietnie sprawdzi sie jako dodatek do salatek. Mozna ja pokroic w kostke i dodac do salatki z rukola, pomidorem, ogórkiem czy awokado. W polaczeniu z orzechami, takimi jak orzechy nerkowca czy pistacje, i sosem na bazie miodu i musztardy bedzie smakowac wyjatkowo.

Deser: pitahaya zólta moze stanowic baze dla róznych deserów. Mozna z niej przygotowac galaretki, musy czy sorbety. W polaczeniu z jogurtem i miodem lub syropem klonowym uzyska sie wyjatkowo smaczne polaczenie smaków.

Koktajl: pitahaya zólta moze byc wykorzystana do przygotowania orzezwiajacych i smacznych koktajli. Wystarczy zmiksowac owoc z sokiem z cytryny lub limonki, mlekiem kokosowym i ewentualnie dodatkiem ulubionego alkoholu, np. wódki czy rumu.

Kraj pochodzenia: Ekwador, Kolumbia, Wietnam.; W celu uzyskania dalszych szczegółów dotyczących produktów prosimy o kontakt z nami pod adresem +48 512 153 745